Dagvoorzitter Enrico Lopriore nodigt jou uit

 
Foto 1.jpg

Een goed gesprek

Daar is het namelijk de hoogste tijd voor. Goede communicatie is essentieel en dat geldt zeker in geval van nieuwe ontwikkelingen. Zo heeft de omschakeling naar één op één-verpleging grote gevolgen voor het onderlinge contact: niet alleen tussen de zorgverlener en de patiënt, maar ook tussen zorgprofessionals onderling. Hoogleraar verpleegkunde Monique van Dijk vertelt erover.

Goede gesprekken zijn misschien wel het meest van belang bij een calamiteit, zoals een ernstige complicatie of overlijden. Vóór de lunch bespreekt vaatchirurg Abbey Schepers hoe zorgverleners elkaar hierbij kunnen steunen. Daarbij staat ze ook stil bij situaties waarin je als zorgprofessional er alleen voor staat omdat je als enige bij de ouders aanwezig bent. Na de lunch belicht ervaringsdeskundige Kathy Beckers-Mansell het overlijden van een kindje vanuit haar perspectief. Leer hoe jij als professional kunt bijdragen aan een goed begin van het rouwproces.
 
En: hoe ga je om met aanstaande ouders die zich via internet een beeld hebben gevormd over hun bevalling waarbij wensen naar voren komen die niet stroken met regels en werkelijkheid. Hoe ga je het gesprek aan en zijn er eventueel juridische gevolgen? Wat als de moeder meer belangstelling lijkt te hebben voor haar smartphone dan voor de baby. Moet je hierop ingaan of biedt dit juist ook voordelen? Laat jouw stem horen tijdens deze interactieve presentatie! Laat je verder informeren over de behandeling van het Tweeling Transfusie Syndroom (TTS), die tot nu toe alleen nog in het LUMC (organisator van deze aflevering van Zorg rond de pasgeborene) plaatsvindt.

Als uitsmijter van de dag laat gedragsbioloog Patrick van Veen zien wat je kunt leren van goede gesprekken in de apenwereld. En er is een lunchsessie (op voorinschrijving, beperkt aantal deelnemers) over de uitdagingen van communiceren met Millennials.

De traditionele Truus Vanlier-prijs voor de meest innovatieve en prikkelende poster zal ook dit jaar worden uitgereikt. (Zie voor meer informatie: tabblad Truus Vanlier-prijs / Call for Abstracts).

De organisatie van het symposium ligt deze keer in handen van LUMC Leiden en JKZ/HAGA Den Haag. 

Binnenkort wordt het programma bekend gemaakt.

 

De Landelijke Begeleidingscommissie Zorg rond de pasgeborene ziet het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de deskundigheid vanuit de neonatale IC-centra over te dragen aan de neonatologie-, kinder- en kraamverpleegkundigen en verloskundigen in de algemene ziekenhuizen.

Naast het plenaire symposiumprogramma vindt het overdragen van kennis ook plaats door het initiëren van de Truus Vanlier-prijs. Deze prijs is in 2004 in het leven geroepen. Het doel van deze prijs is het vergroten van de professionaliteit van verpleegkundigen en verloskundigen die zich bezig houden met de kwaliteit van zorg rond de (zieke) pasgeborene. Onder het kopje Truus Vanlier-prijs op deze site vindt u hier meer over. Ook vindt u hier de posters van de winnaars van afgelopen jaren.

Heeft u vragen of aanvullingen naar aanleiding van het bezoek aan deze site en/of het symposium, dan komen wij graag met u in contact.

Met vriendelijk groet,
Namens de Landelijke Begeleidingscommissie Zorg rond de pasgeborene